lauantai 11. marraskuuta 2023

Yhteenkudottuja

 

Pietari tuli surulliseksi siitä, että Jeesus kolmannen kerran kysyi häneltä: "Olenko minä sinulle rakas?", ja hän vastasi : "Herra, sinä tiedät kaiken. Sinä tiedät, että olet minulle rakas." Jeesus sanoi: "Ruoki minun lampaitani."  Jeesuksen ja Pietarin välinen keskustelu löytyy Joh 21:15-18:ssa.

Tässä repliikissä Pietari  muistanee hetket, jolloin hän kielsi Jeesuksen kolme kertaa ennen ristiinnaulitsemista. Jeesuksen sanoissa on hellä muistutus menneestä ja samalla mahtava luottamuksen osoitus ja rohkaisu koskien Pietarin tulevaa tehtävää. Pietari tarvitsi varustuksen lampaiden ja karitsojen, tulevien Jeesuksen oppilaiden ruokkimiseen ja kaitsemiseen. Rakkaus Jeesukseen oli tämä varustus. Voidakseen rakastaa Jeesuksen veljiä ja sisaria Pietarin tuli pysyä rakkaudessa Jeesukseen. Yksi ehto, rakkauden kaksoiskäsky: Rakasta Jumalaa ja rakasta lähimmäistäsi. Nämä kaksi ovat yksi käsky, ja niihin sisältyy  Jumalan koko tahto.

Jeesuksen kolminkertainen kysymys oli erittäin tärkeä, keskeinen ja on aina ajankohtainen.   Vuosia myöhemmin Jeesus puhui Efeson seurakunnan paimenelle samasta asiasta: Alussa hän oli ollut riippuvainen rakkaudesta Jeesukseen, mutta ajan mittaan työ tulikin tärkeämmäksi kuin tehtävän Antaja. Ilm 2:1-7.

Aivan varmasti Jeesus haluaa kysyä samaa sinulta ja minulta.   Keskustelemmeko me Jeesuksen kanssa tästä perustavasta läheisyydestä elämässämme? Jeesus käskee meitä rakastamaan toisiamme. Hän painottaa, että käskyn perustana ei ole  herra - palvelija -suhde  vaan luottamuksellinen ystävyys. Joh 15:12-15. Pysähdymmekö usein vaalimaan rakkauden läheistä suhdetta  Jeesukseen? Ei vain joskus, vaan jatkuvasti. 

Kuva: Pexels, Pixabay

"Olenko minä sinulle rakas? -  Ruoki karitsoitani. - Rakastatko minua? - Kaitse lampaitani." Myös meidän elämämme ja palvelumme  tulee, niin kuin Pietarin, hakea elinvoimansa Jeesuksen rakkaudesta ja vastarakkaudestamme Häntä kohtaan. Salomon kantotuolin sisäpuoli oli Jerusalemin tyttärien rakkauden koristama. Kork. v. 3:10. Todennäköisesti kysymyksessä oli kutomatyö. Kudonta kuvannee rakkauden vuorovaikutusta ja yhteenliittymistä palveluksen työssä Jumalan seurakunnassa. Kaikki, mitä teemme, tulee tehdä sydämestä, niin kuin Herralle eikä ihmisille, Kol 3:23. "Kaiken, minkä olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle," sanoo Kuningas, Jeesus Kristus. Matt 25:40.

 Jeesuksen seuraaminen vaati Pietaria luovuttamaan tahtonsa Jeesukselle, mutta sen mukana tuli myös voima hänen elämäänsä. Edellä kuvasin rakkauden vuorovaikutusta ja voimaa palveluksen työssä. Tähän kuuluu myös risti ja osallisuus Jeesuksen kärsimyksiin, yhteenkasvaminen Hänen kanssaan Hänen kuolemassaan, ja silloin tulemme myös osallisiksi Hänen ylösnousemuksestaan. Toimiiko tämä elämässämme? Jos olemme  "kudottuja yhteen " Hänen heikkoudessaan,  kuolemassaan, olemme sitä myös voimassa, ylôsnousemuksessa. Joh 21:18-19 ja Room 6:5

Kunpa rakkaus Jeesukseen saisi loistaa elämämme kutomatyössä!