lauantai 30. kesäkuuta 2018

Keskinäisessä rakkaudessa



Jeesus sanoo: "Katso, minä seison ovella ja kolkutan; jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, niin minä käyn hänen tykönsä sisälle ja aterioitsen hänen kanssaan, ja hän minun kanssani." Ilm 3:20 (1938 käännös). Nämä sanat johtavat mieleeni morsiamen sanat Salomon Korkeassa Veisussa: "Rakkaani on minun, ja minä Hänen." Korkea Veisu 2:16. Koko Korkeaa Veisua leimaa Morsiamen ja  Sulhasen välinen vuorovaikutus, sujuva viestintä, joka vahvistaa keskinäisen rakkauden ja antaumuksen, ja virtaa sydämeltä sydämelle yhteisymmärryksessä ja sopusoinnussa. Molemmat täydentävät toisiaan yhteishengen kasvaessa. Rakkaus on siteenä heidän välillänsä.



Jeesuksen kanssa aterioiminen on ihana kuva sisäisestä elämästä Jeesuksen ja uskollisen sielun välillä. Ei ole kysymys yksisuuntaisesta viestinnästä, vaan yhteydestä, jossa molemmat jakavat toinen toisensa kanssa. Hän aterioitsee minun kanssani, ja minä Hänen kanssaan. Kumpikin!

Seuraavassa jakeessa Jeesus jatkaa: "Joka voittaa, sen minä annan istua kanssani valtaistuimellani, niin kuin minäkin olen voittanut ja istunut Isäni kanssa Hänen valtaistuimellaan." Ilm 3:21. Tässä kohtaamme aivan saman luottamuksellisuuden kuin aikaisemmin yhteisen ruokailun yhteydessä. Jeesus jakaa vallan yksimielisyydessä Isänsä kanssa. He istuvat samalla valtaistuimella. Heillä on sama valta. Voittaja osallistuu tähän yhteyteen!





Tämä  yhteys ja ateriayhteys Jeesuksen kanssa keskinäisessä rakkaudessa on voittovoima elämän monenlaisissa tilanteissa. Saamme jalon voiton Hänen kauttansa, joka on meitä rakastanut, ja edelleen rakastaa. Room 8:35. Yhteys Jeesuksen kanssa on voitto. Hänessä pysyminen on voitto. Viinipuussa pysyminen on voitto. Se joka pysyy Jeesuksessa, ja jossa Jeesus pysyy, se kantaa paljon hedelmää. Joh 15:5. On kysymys jalosta, ylivoimaisesta voitosta.

lauantai 16. kesäkuuta 2018

Armahtavaisuuden viisaus



Luukas 16:1-15:ssa Jeesus kertoo vertauksen vilpillisestä taloudenhoitajasta, joka tuhlasi isäntänsä omaisuutta. Asian tultua isännän tietoon taloudenhoitaja kehitti ovelan suunnitelman  selvitäkseen tilanteesta. Hän vähensi isäntänsä velallisten velkoja saadakseen näin itselleen ystäviä, jotka auttaisivat häntä hänen menettäessään työpaikkansa.

Jeesus kehui epärehellisen taloudenhoitajan oveluutta: "Tämän maailman lapset menettelevät toisiaan kohtaan viisaammin  kuin valon lapset." Siispä Jeesus kehoittaa valon lapsia viisaaseen kanssakäymiseen toinen toisensa kanssa ja hankkimaan aineellisin keinoin ystäviä, niin että tämä toiminta saa aikaan jotakin ikuisesti kestävää.

Matteus 10:16:ssa Jeesus sanoo: "Olkaa siis viisaita kuin käärmeet ja viattomia kuin kyyhkyset."  Myös Paavali kehoittaa meitä olemaan viisaita ja taitavia hyvään, mutta taitamattomia pahaan. Room 16:19. Tällaisella mielenlaadulla meidän tulee pitää ovelaa taloudenhoitajaa esikuvanamme kaikessa hyvässä.

Olemme Jumalan moninaisen armon taloudenhoitajia, ja päivän mittaan kohtaamme tilanteita, joissa voimme antaa anteeksi, vapauttaa velallisiamme, tuhlata Herramme omaisuutta, Hänen armoaan toisille ihmisille. Viisaan taloudenhoitajan tavoin voimme kiirehtiä mitätöimään velkakirjoja, kohtaamiamme vääryyksiä, antamaan ne anteeksi. Jos se on vaikeaa, velka on suuri, niin on armo vielä suurempi: ylenpalttinen! Näin järjestämme asiamme toistemme kanssa tavalla, joka sopii valon lapsille: viisaudessa, puhtaudessa ja hyvyydessä. Opimme luopumaan omista vaatimuksistamme ja moitteistamme toisia kohtaan jo sydämessämme, ennen kuin ne ovat ehtineet tulla esille. "Pukeutukaa siis sydämelliseen armahtavaisuuteen, ystävällisyyteen, nöyryyteen, lempeyteen ja kärsivällisyyteen. Pitäkää huolta, että tulette toimeen keskenänne, antakaa anteeksi toisillenne, vaikka teillä olisikin moittimisen aihetta. Niin kuin Herra on antanut teille anteeksi, niin antakaa tekin." Kol 3:13.




Tämän anteeksiantamuksen kokeminen johtaa meitä välittämään sitä eteen päin.

Kun näin tuhlaamme Herramme omaisuutta päivittäisessä elämässämme, niin tulos taloudenhoidostamme tulee tilintekopäivänä olemaan: Kuluttamamme armo on suurempi kuin velka. Armotaloudenhoidon tilit täsmäävät! Armahtavalle tilintekopäivä koituu riemuvoitoksi! Jaak 2:13. Viimeisenä päivänä Jumalan elämässämme toiminut armo saa palkkansa: Joku, tai ehkä useampi Jeesuksen sisaruksista, joille olemme jakaneet Hänen armoaan, ja Jeesus itse, ottavat meidät vastaan iäisissä asunnoissa! Matt 25:34-40.