tiistai 24. heinäkuuta 2018

Olen innostunut Vanhan Testamentin lukija






Raamatunluvussani olen aina keskittynyt Uuteen Testamenttiin, vaikka olenkin lukenut koko Raamatun useamman kerran läpi. En pitänyt Vanhaa Testamenttia kovin tärkeänä Uuden rinnalla. Uhritoimitukset, monenlaiset lait ja määräykset ja profeettojen usein arvoituksellinen sanoma Vanhassa Testamentissa oli useimmiten hitaasti etenevää lukemista. Joitakin vuosia sitten oivalsin, kuinka tärkeää onkaan tutkia Raamattua yhteyksissään, ja lukeminen muuttui antoisammaksi. Aloin myös ymmärtää, että päästäkseni syvemmälle Raamatun sanomaan minun tulee paneutua juuriin, niihin kirjoituksiin, jotka olivat  Jeesuksen  Raamattu, kun Hän vaelsi maan päällä. Tällaisin ajatuksin aloin keskittyä Vanhan Testamentin sanomaan.

Tarvitsin useampia työkaluja kaivaakseni esille Kirjoitusten aarteita, joiden olemassaolosta olin varma. Hebrean kielen taitoa minulla ei ole, joten käytin useampia raaamatunkäännöksiä selvittääkseni vaikeasti ymmärrettäviä tekstin kohtia ja saadakseni esille vivahteita, joita alkuperäinen kieli ilmaisee. Olen tarvittaessa käyttänyt aakkosellista hakuteosta ymmärtääkseni tekstin yhteydet historiaan ja kulttuuriin. Raamattu on myös verraton itsensä selittäjä, ja olen lukiessani tarkastanut muita jakeita, jotka ovat avartaneet käsityksiäni. Uudessa Testamentissa Jeesus avaa Jumalan valtakunnan salaisuuksia vertauksien avulla, ja havaitsin, että myös Vanha Testamentti on täynnä kuvakieltä, ja käyttämällä löytämiäni  "koodeja" pääsen lukemisessa uusiin ulottuvaisuuksiin. Olen tietoisesti välttänyt liikaa kommentaareihin turvautumista, koska lukemiseni päätarkoitus on ollut kohdata Herra sanansa kautta sydämessäni.  Siksi rukoukseni on ollut: "Isä, anna minulle avoimet korvat, silmät ja sydän vastaanottaakseni sanasi." Ajan kuluessa ymmärsin myös saaneeni Jumalan minulle lahjoittaman arvokkaan työkalun: rauhallista aikaa.

Olen ollut yllättynyt havaitessani, kuinka lukemiseni on tuonut pintaan paljon voimakkaita tunteita! Eläytymistä, iloa ja riemua, ja kyyneleitä! Sydämeni on läpikäynyt asenteiden muutoksia. Rakkaus Jumalan lakeihin on alkanut kukoistaa, samoin kunnioituksen tunteet, ja jumalanpelko. Olen saanut katsoa Jumalan olemukseen: Hänen uskolliseen rakkauteensa ja voimakkaaseen mustasukkaisuuteensa, joka usein sisältyy Hänen pyhään vihaansa. Olen havainnut Hänen jatkuvan läsnäolonsa kansansa vaiheissa, Hänen halukkuutensa auttaa hädässä ja heikkoudessa, ja Hänen jatkuvasti toistuvan armahtavaisuutensa. Erityisesti Hänen pyhyytensä kohtaaminen on jättänyt jälkiä sydämeeni. Hänen sydämensä tulee esille köyhien, heikkojen, kurjien, sorrettujen, väkivallan uhrien ja kärsivien asianajajana. Hän puhuu profeettojensa kautta voimakkaasti ylpeitä  hyväosaisia ja vallankäyttäjiä vastaan.

Israelin kansan jatkuvasti toistuva epäjumalanpalvelus ja uskottomuus täyttää Jumalan sydämen voimakkailla kärsimyksillä, mustasukkaisuudella ja vihalla, ja kerta toisensa jälkeen Hän kutsuu kansaansa kääntymykseen ja parannukseen. Tämän kaiken keskellä Hän antaa näkyjä  ja vilauksia pelastussuunnitelmastaan, joka tähtää kaiken ennalleen asettamiseen.

Huomaan jakavani Psalmi 119 kirjoittajan tunteita. Hän suorastaan kylpee ilossa ja rakkaudessa Jumalan sanaa, todistuksia  ja käskyjä kohtaan. Ajatuksiani puhdistetaan, suoristetaan ja muokataan. Ilo ja rakkaus hyvään vahvistuu. Jeesus sanoo opetuslapsilleen, että he ovat puhtaita sen sanan tähden, jota Hän on puhunut. Joh 15:3. Kylpemällä Jumalan sanassa sisin puhdistuu. Sielu, siis tunteet, ymmärrys ja asenteet puhdistuvat, jotta voisi välittää Hengen hedelmiä ympärilleen. 1 Piet 1:22. Kohtaan myös Jumalan anteliaisuuden sanansa välittämisessä ja eläväksi tekemisessä. Kun sana tulee eläväksi, tulee se useampien uusien  versojen siemeneksi. Rakkaus Vapahtajaan uudistuu.

Onko Jeesukselle tilaa tässä Jumalan pyhän vanhan liiton ylistyksessä? Hän sanoo itse, että juuri Vanha Testamentti todistaa Hänestä! Joh 5:39. Siellä on kirjoitettu Hänestä enemmän kuin aavistammekaan. Hän loistaa kirkkaana vanhan liiton kirjoituksissa, käskyissä ja profetioissa. Olen havainnut, että useammat Uuden Testamentin tekstien juurista, kuin aikaisemmin olin luullut, ovat peräisin Vanhasta Testamentista. Äskettäin sain myös tietää, että Vanhassa Testamentissa on yli sata kertaa  käytetty sanaa "pelastus", joka hebreaksi on "Yeshua", Jeesus. Jeesuksen nimi tarkoittaa pelastusta, niin kuin enkeli sanoi Joosefille ennen Jeesuksen syntymää: "Hän synnyttää pojan, ja sinun tulee antaa pojalle nimeksi Jeesus, sillä Hän pelastaa kansansa sen synneistä." Matt1:21

Jeesuksen nimestä Vanhassa Testamentissa voit lukea englanniksi seuraavasta artikkelista:


http://www.menorah.org/yeshname.html