torstai 9. elokuuta 2018

Hyvä järjestys




"Vaikka en olekaan ruumiillisesti läsnä, olen hengessä teidän luonanne, ja iloitsen nähdessäni, että keskuudessanne vallitsee hyvä järjestys ja että teillä on luja usko Kristukseen." Näin Paavali kirjoitti kolossalaisille 2:5. 

Mitähän Paavali tarkoittaa "hyvällä järjestyksellä"? Näkeekö hän hengessään, että kokouksien kulku sujui hyvin ja järjestyksessä, kaikki istuivat kauniisti paikoillaan, ja seurakunnassa vallitsi hyvä kuri? Kukaan ei puhunut tai muulla tavoin käyttäytynyt häiriten. Tällainenko järjestys ilahdutti Paavalia hänen ajatellessaan Kolossan seurakuntaa? Ehkä. Aavistan kuitenkin, että hyvä järjestys myös sisälsi  jotain vielä oleellisempaa.

Kirjeen alussa Paavali kirjoittaa työtoverinsa Epafraan kertoneen hänelle kolossalaisten keskinäisestä rakkaudesta ja heidän uskostaan Kristukseen. Tästä kuuleminen oli vaikuttanut Paavalissa jatkuvaa kiitosta ja rukousta kolossalaisten puolesta. Hän iloitsi heidän hedelmääkantavasta rakkaudestaan ja rukoili, että heidän rakkautensa ja Jumalan tuntemisensa kasvaisi. Näetkö, niin kuin minä, että Paavali iloitsi nähdessään hengessään hyvän järjestyksen, rakkauden, jota kolossalaiset osoittivat toisiaan kohtaan?

1 Korinttolaiskirjeen 13:ssa luvussa kuvaillaan rakkauden ominaisuuksia: Rakkaus on kärsivällinen ja lempeä. Nämä adjektiivit kuvaavat erinomaisesti hyvää järjestystä. Edelleen luemme, että "rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaa etuaan, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä..." Eivätkö kateus, kerskuminen ja pöyhkeileminen, säädyttömyys, oman edun tavoittelu, katkeruus, anteeksiantamattomuus ja vääryys kuvaakin osuvasti epäjärjestystä, rakkauden vastakohtaa! "Missä kiivaus ja riitaisuus on, siellä on epäjärjestys ja kaikkinainen paha meno." (Jaak 3:16, 1938 käännös)

Rakkaus panee kaikki paikoilleen, kauniiseen järjestykseen. "Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii." 1 Kor 13:7. Meillä on todella syytä liittyä rukoilemaan Paavalin kanssa lisääntyvää keskinäistä rakkautta elämäämme. Silloin asiat tulevat järjestykseen.