perjantai 18. tammikuuta 2019

Vapauteen vahingollisista ajatusrakennelmista


Olen nyt  puolentoista vuoden ajan nauttinut rauhallisista eläkepäivistä. Se tekee kaikin puolin hyvää tämän levottoman ja kiireisen ajan keskellä. Olen kuitenkin havainnut, että joskus tavallisia askareita suorittaessani mukaan tulee stressaava tunne siitä, että tekemiseni pitäisi valmistua nopeammin. Minulla ei ole syytä kiireeseen, ja siksi tuo pieni kärsimätön tunne alkoi kiinnostaa mieltäni. Aloinkin tällaisissa tilanteissa todeta: - Sinulla on paljon aikaa, eikä kiire minnekään. Voit todella leipoa kakun ihan rauhassa. - Stressinpoikanen häviääkin, ja mieli tyyntyy. Myös Raamatun kehoitus, "odota Herraa", on tepsinyt.

Kiireisissä olosuhteissa ja jatkuvassa ajanpuutteen kokemisessa pidemmän ajan kuluessa voi stressistä tulla todella vaikea ongelma, niin että mielen rauhoittuminen voi olla aidosti vaikeaa. Muistan nuoruudessani ajanjakson, jolloin koin olevani kuin elastisuutensa menettänyt kuminauha. Ikään kuin koko keho ajaisi korkeimmalla vaihteella, eikä yksinkertaisesti pysty rauhoittumaan. Tällaiseen umpikujaan joutuessa kannattaa jarruttaa ja pysähtyä, ja alkaa maistella jotain Raamatun rauhoittavista kehoituksista: "Lakatkaa te huolehtimasta! Tietäkää, että minä olen Jumala.." Ps 46:11.

Ajan kuluessa mielemme on rakentunut monenlaisista  ajatusnipuista, erilaisista asenteista. Olemme oppineet käyttämään tietynlaisia ajatusmalleja selviytyäksemme. Voimme kutsua niitä ajatusrakennuksiksi. Joillekin on kiireellisyydestä tullut elämää pystyssä pitävä rakennelma. Toiset taas saattavat suhtautua rauhallisesti laiskuuden ja välinpitämättömyyden seiniin nojaten. Jotkut ovat  toisia syyttämällä kyhänneet itselleen oikeamieliseltä ja rehelliseltä näyttävän julkisivun. Joku rakentaa talonsa katkeruuden perustalle. Pilvilinnojen rakentajat  peittävät loistavilla ideoillaan  kyvyttömyytensä panna töpinäksi ja saada tehtävät valmiiksi. Onko sinun elämääsi ylläpitämässä haitallisia ajatusrakennelmia, jotka eivät kestä Jumalan sanan edessä?


Uskon ja myös koen, että Jumala haluaa hajoittaa tällaisia tuhoavia rakennelmia elämässämme ja rakentaa jotain uutta elämää luovan sanansa kautta. Tarvitsemme aseita ja työkaluja hävittääksemme  vahingollisia suhtautumistapojamme. Eikä kysymyksessä ole pelkästään omat pystypuumme, vaan ehkä olemme myös omineet yleisesti hyväksyttyjä fraaseja ja iskusanoja, jotka eivät olekaan kestäviä lähemmässä tarkastelussa. Eri seurakunnilla voi olla omia mielilauseita, puolikkaita Raamatun totuuksia, jotka ajan mittaan ovat iskostuneet mieleen esiintyen raamatullisina. Kuitenkin ne saattavat estää seurakuntalaisia kokemasta vapauttavia kokototuuksia. Sitoutuessamme  puolitotuuksiin annamme myös tukemme puolikkaille valheille.

"Meidän sota-aseemme eivät ole lihalliset, vaan ne ovat voimalliset Jumalan edessä hajottamaan maahan linnoituksia. Me hajotamme maahan järjen päätelmät ja jokaisen varustuksen, joka nostetaan Jumalan tuntemista vastaan, ja vangitsemme jokaisen ajatuksen kuuliaiseksi Kristukselle..." 2 Kor 10:4-5.

Jumalan sana on paljastanut elämässäni useampia asenteita, joista vapautumisessa se on auttanut minua, ja edelleen auttaa. Kauan sitten sain asenteeseen "minä en jaksa" apua Jeesuksen kärsivällisyyden sanasta. "Tosin on voimasi vähäinen, mutta sinä olet ottanut vaarin ... minun kärsivällisyyteni sanasta..."  Ilm 3:8,10. Voimani vähyydessä aloin tarttua kärsivällisyyden sanaan, ja aloin havaita jaksavani yhtä ja toista.

Jumalan sana ja Kristuksen rakkaus ovat tulleet avukseni  "suorituksesi eivät ole koskaan tarpeeksi hyviä, niistä löytyy aina vikoja"- kerrostalon hajoittamisessa:

https://lahteille.blogspot.com/2018/11/hyvin-tehty.html

Jumalan asevarastosta ja Hänen aarrekammioistaan löydämme aseita ja työvälineitä vahingollisten asenteiden ja ajatusmallien mitätöimiseksi. Niiden sijasta voimme rakentaa Jumalan sanan kullasta ja hopeasta ja jalokivistä uuden rakennuksen Jumalan Hengessä perustalle Jeesus Kristus.1 Kor 3:11-17