perjantai 22. joulukuuta 2023

Joulun päähenkilö


 Jumala tietää kokemuksesta, millaista on olla ihminen.

 Hän tuli Jeesuksessa Kristuksessa alas taivaasta ja asui ihmisten keskuudessa. Hän tuli pimeyden ruhtinaan hallintoalueelle, ja jo varhaislapsuudessa joutui pahan voimien raivon kohteeksi. Häneen kohdistunut kiihko yltyi Hänen aloitettuaan julkisen toimintansa. Häntä vihattiin, koska Hänen tunnuksenaan oli totuus ja koska Hän puolusti pieniä ja heikkoja ja halveksittuja ihmisiä, ja paljasti kansan uskonnollisten johtajien teeskentelyn ja ylimielisyyden. Häntä kadehdittiin, koska Hän nautti suurta suosiota tavallisen kansan keskuudessa. Hänen vihollisensa kuitenkin lopulta  manipuloivat myös kansaa  Jeesusta vastaan. Halveksittuna ja kaikkien hylkäämänä Hänet ristiinnaulittiin. Tämä, maailmanhistorian suurin synti, Jumalan tappaminen, kuitenkin oli Jumalan sydämessä  suunniteltu toivon oveksi ihmiskunnalle. Millä tavalla? Hän kantoi maailman synnin omassa ruumiissaan ristille, näin sovittaen ihmiskunnan Jumalan kanssa. Koska Jeesus itse ei ollut koskaan tehnyt syntiä, oli Hän pätevä ja sopiva sijainen sinun ja minun puolesta. Ja koska Hän ei ollut tehnyt syntiä,  "ei kuolema  voinut pitää Häntä" vallassaan, ja Jumala herätti Hänet  kuolleista. Ap.t 2:24

Jumala tuli tänne köyhäksi ihmiseksi tavallisen kansan keskuuteen:
 
 "Vaikka Jeesuksella Kristuksella olikin Jumalan muoto, ei Hän katsonut saaliiksensa olla Jumalan kaltainen, vaan tyhjensi itsensä ja otti orjan muodon, tuli ihmisten kaltaiseksi, ja Hänet havaittiin olennaltaan sellaiseksi kuin ihminen; Hän nöyryytti itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti, hamaan ristin kuolemaan asti. Sentähden onkin Jumala Hänet korkealle korottanut ja antanut Hänelle nimen, kaikkia muita nimiä korkeamman, niin että kaikkien polvien pitää Jeesuksen nimeen notkistuman, sekä niitten, jotka taivaissa ovat, että niitten, jotka maan päällä ovat, ja niitten, jotka maan alla ovat. ja jokaisen kielen pitää tunnustaman Isän Jumalan kunniaksi, että Jeesus Kristus on Herra." Fil 2:6-11.

Kun maailma etsii kauniita ja rohkeita, älykkäitä ja voimakkaita luodakseen heille loistavan tulevaisuuden, niin kaikkeuden Jumalan katse on muualla. Se etsii särjettyä ja nöyrää sydäntä virvoittaakseen nöyrien hengen ja saattaakseen särjettyjen sydämet eläviksi. Jes 57:15.

 Paavali alleviivaa tätä: "Katsokaa, veljet, omaa kutsumistanne: ei ole monta inhimillisesti viisasta, ei monta mahtavaa, ei monta jalosukuista, vaan sen, mikä on hulluutta maailmalle, sen Jumala valitsi saattaaksensa viisaat häpeään, ja sen, mikä on heikkoa maailmassa, sen Jumala valitsi saattaaksensa sen, mikä väkevää on, häpeään. Sen, mikä maailmassa on halpasukuista ja halveksittua, sen Jumala valitsi, sen joka ei mitään ole, tehdäksensä mitättömäksi sen, joka jotakin on, ettei mikään liha voisi kerskata Jumalan edessä." 1 Kor 1:26-29. Jeesus tuli ja samaistui tällaisten ihmisten kanssa ja löysi vastakaikua mitättömien keskuudessa. Hän sanoi tulleensa etsimään ja pelastamaan sitä mikä on  kadonnut: Hän paransi raihnaisia ja sairaita naisia ja miehiä, ja antamalla syntejä anteeksi vapautti ihmisiä syyllisyydestä ja antoi heille rauhan ja toivon. 

Näin tapahtuu tänäänkin.

 Jeesus nöyryytti itsensä, tuli alhaisten kaltaiseksi. Mikä empaattinen ele! Jumala eli ihmiselämän sen haasteiden keskellä, tuli ja julisti ilosanomaa köyhille, saarnasi vangituille vapautusta, sokeille näkönsä saamista ja päästi sorretut vapauteen. Ne jotka ottivat vastaan sanoman  vapautuivat synnin kahleista.

Kuva: Elias, Pixabay

"Te tunnette meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen armon, että Hän, vaikka oli rikas, tuli teidän tähtenne köyhäksi, että te Hänen köyhyydestään rikastuisitte." 2 Kor 8:9

Materialismin ja hyvinvoinnin keskellä me helposti loittonemme Jumalasta. Liian usein  vasta hätä, kurjuus tai sairaus pysäyttävät meitä etsimään Jumalaa. Menetykset, epäonnistumiset, riippuvaisuudet, kyllästyminen, elämän tarkoituksettomuuden tunteminen ovat Jumalan puhetta, joka viitoittaa myös menestyvälle ihmiselle tietä syntisten Vapahtajan luo. Tänäänkin.
 
"Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa eikä lukenut heille heidän rikkomuksiaan, ja hän uskoi meille sovituksen sanan." 2 Kor 5:19.

Minäkin  pyydän Paavalin tavoin Kristuksen puolesta: Anna sovittaa itsesi Jumalan kanssa! Anna puhdistaa itsesi synnistäsi. Ensimmäinen askel on: Tunnusta se! Ota uskoen vastaan ilosanoma! Valinta ja ratkaisu on sinun, vapaaehtoinen luovuttautuminen elämäsi antajalle, Hänelle joka on rakastanut sinua ja antanut itsensä kuolemaan sinun tähtesi, sinun syntiesi tähden, ja joka nyt, kuolleista ylösnousseena tarjoaa sinulle puhdasta sydäntä ja kutsuu sinua uuteen elämään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti