perjantai 8. maaliskuuta 2024

Rukous ilman rajoja


Johannes Kastajan päivistä tähän asti  taivasten valtakuntaa vallataan rynnäköllä, ja hyökkääjät tempaavat sen itselleen. Matt 11:12. (Oma käännökseni kreikankielisen tekstin ja norjankielisen käännöksen avulla.)

Kuva: Open Clipart -Vectors, Pixabay

 

Tämä ei ole Jeesuksen yksinkertaisimpia sanoja. Mikä on tämä hyökkäävä ja tempaava voima? Onko tässä kysymys keskeisestä vai toisarvoisesta sanomasta? Jeesuksen julistuksessa taivasten valtakunta on keskeisessä osassa, mutta useimmiten Hän puhuu siitä toisesta näkökulmasta käsin: Vertauksissa se kasvaa yksinkertaisesti ja luonnollisesti esiin. "Taivasten valtakunta on teidän", hengessä köyhien. Meidän on tultava lasten kaltaisiksi päästäksemme taivasten valtakuntaan.   Mutta nyt Hän esittelee päinvastaisen sisäänpääsytavan: Epätoivoisen toiveikkaan rynnäköllä valtaamisen. 

Taivasten valtakunnan keskellä on pyhäkkö, kaikkeinpyhin, Jumalan ja Hänen Poikansa valtaistuin. Jeesus on myös Ihmisen Poika, mikä oikeuttaa Hänet toimimaan välimiehenä Jumalan ja ihmisten välillä. Hän tietää kokemuksesta mitä haasteita ihminen kohtaa pahassa maailmassa. Hänen sovintoverensä kautta voimme rohkeasti astua Jumalan eteen  pyytämään laupeutta ja armoa avuksemme. Uskon, että tämä rynnäköivä ja hyökkäävä  voima, joka auttaa  tempaamaan taivasten valtakunnan itselleen on rohkea uskon rukous. Kreikankielinen rohkeutta ilmaiseva sana Hebrealaiskirjeen tekstissä   tarkoittaa "sanoa kaikki", "puhua asiat vapaasti  selviksi". Kaiken sanominen sisältää sydämen tyhjentämisen, pyyntöjemme viemisen kaikessa Jumalalle tiettäväksi. Jeesus rohkaisee meitä rukoilemaan "mitä tahansa" Hänen nimessään. Kaiken sanominen ja asioiden vapaa selvittäminen sisältää myös kestäväisyyden, päättäväisesti pysymisen  järkähtämättä toivon tunnustuksessa, koska lupauksen Antaja on uskollinen. Rynnäköiminen voi myös toteutua vuosia kestävässä uskon kärsivällisyydessä. Kestäväisyys sisältää "kaiken" ajan ulottuvuudessa. (Hebr 4:14-16; 10:19-23; Fil 4:6; Joh 14:13)

Raamattu kertoo monesta ihmisestä, jotka hartaasti lähestyivät Jumalaa.  Heidän sydämissään oli tämä "kaikki"- asenne, joka  tuli esiin eri tavoin:

Nainen jota kaksitoista vuotta oli vaivannut verenvuoto, lähestyi Jeesusta takaa päin ja kosketti Hänen viittansa tupsua. Hän ajatteli: Jos vain saan koskettaa Hänen viittaansa, paranen. Matt 9:20-21.

Matt 15:21-28 kertoo   kanaanilaisesta naisesta, joka tunkeilevasti ja häiritsevästi huutaa Jeesusta vapauttamaan hänen tyttärensä pahasta hengestä. Hän vaikuttaa suorastaan röyhkeältä taipumattomuudessaan, mitä Jeesus kutsuu suureksi uskoksi, ja ajaa pahan hengen ulos tytöstä.

Sokea Bartimeus huutaa ja rukoilee Jeesusta armahtamaan itseänsä, ja kun ihmiset yrittävät estää häntä, huutaa hän vielä kovempaa. Mark 10:46-52

Raamatun rukouskirjassa, Psalmeissa, on  sana huutaa rukouksen ilmentäjänä jatkuvasti käytössä. Äänen voimakkuus voi monesti ilmaista sydämen kaipuuta ja hätää. Huutamalla voi kuitenkin myös virheellisesti paisuttaa sielun toimintaa epäaitoon rukoukseen. Myös hiljainen rukous voi olla voimakas niin kuin Hannan, joka puhui sydämessään ja  huulet liikkuivat  ilman ääntä: "Minä vuodatin sydämeni Herran eteen...  suuren tuskani ja suruni tähden."   1Sam 1:15-16. Jaakob sanoo Jumalalle: "En päästä sinua, ellet siunaa minua." 1 Moos 32:26.

Nämä rukoukset olivat nöyrän hyökkääviä ja tunkeilevia, ja niihin vastattiin.   Ne paljastavat uskon, joka on otollinen Jumalalle.   Jeesus oli näiden ihmisten ainoa mahdollisuus, ja he tarttuivat siihen.

"Kilvoittele hyvä uskon kilvoitus, tartu kiinni iankaikkiseen elämään..." 1 Tim 6:12. Tartu kiinni Jumalan valtakuntaan!

Näillä riveillä haluan innostaa rukoukseen. Annetaan Raamatun rukousten olla luomassa sydämiimme näkyä rohkean  uskon  rajattomista mahdollisuuksista, mitä Sana meille tarjoaa Jumalan tahdon mukaisen rukouksen kautta. "Tulkoon Sinun valtakuntasi, tapahtukoon Sinun tahtosi, myös maan päällä, niinkuin se tapahtuu taivaassa." On todella rohkeaa rukoilla ja käskeä tällä tavalla kokosydämisesti. Meidän tehtävämme on rukoilla Jumalan tahto tapahtuvaksi maan päällä.

Rohkean rukouksen hengessä nostan pääni ja annan tekstini olla oma "sanon kaikki ja puhun asiat vapaasti selviksi" - huutoni,  Efesolaiskirje 3:20-21 huutomerkkinä:

"Hänelle, joka voi tehdä enemmän, monin verroin enemmän kuin kaikki, mitä me anomme tai ymmärrämme, sen voiman mukaan, joka meissä vaikuttaa, Hänelle kunnia seurakunnassa ja Kristuksessa Jeesuksessa kautta kaikkien sukupolvien, aina ja iankaikkisesti! Amen."

                                                             



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti