keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Jumalan rakkauden ulottuvuuksista

Kun nuorin tyttäreni oli pieni, halusin näytttää hänelle, kuinka tärkeä hän oli minulle. Tällaisina hetkinä levitin käsivarteni venyttäen niitä sivulle niin paljon kuin kykenin, ja sanoin: "Näin paljon äiti rakastaa sinua!" Joskus sitten kysyin häneltä, kuinka paljon äiti rakastaa häntä, ja silloin hän venytti heti pienet käsivartensa epäröimättä äärimmäisen levälleen. Hän ymmärsi, että se tarkoitti "hyvin paljon". 

Tämä asia monen vuoden takaa tuli mieleeni kiivettyäni tunturin huipulle. Istuin kalliolla nauttien maisemasta haukatessani eväitä. Lueskelin myös Psalmien kirjasta:

"Herra, sinun armosi on avara kuin taivas, pilviin ulottuu sinun totuutesi. Vanhurskautesi on vuoria korkeampi, ja oikeutesi kuin syvyyksien syvyys. Ihmistä ja eläintä sinä autat, Herra. Ihmeellinen on sinun armosi, Jumala! Sinun siipiesi suojaan rientävät ihmislapset. Sinä ruokit heidät talosi runsain antimin ja annat heidän juoda ilosi virrasta. sinun luonasi on elämän lähde, sinun valostasi me saamme valon." 36:6-10.




Siinä istuin kalliolla ja sain havainto-opetusta Herran sydämen suuruudesta minua kohtaan: Taivas pilvinensä todisti Jumalan armon laajuudesta, vuoret seisoivat tukevina edessäni todistaen Jumalan vanhurskauden - oikeudenmukaisuuden - lujuudesta ja korkeudesta, laakso vakuutti Jumalan oikeudenmukaisista tuomioista. Oikeudenmukainen tuomio lausutaan, kun asiat on tutkittu syvältä, tekojen motiivit ja monet asianhaarat otettu huomioon.

"Niiiiiin paljon", saattoi tyttäreni vakuuttaa levitetyillä käsillään. Tästä ajatukseni siirtyykin Jeesuksen sanoihin "sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan saisi iankaikkisen elämän."

 Hän antoi Ainokaisensa, Kalleimpansa ja Parhaansa sinulle ja minulle.

Voimme lukea Jumalan rakkauden rikkaudesta, sen leveydestä, pituudesta, syvyydestä ja korkeudesta, ja että Jumala haluaa välittää koko täyteytensä seurakunnalleen. Ef 3:16-21. Rakkaus on moniulotteinen. Se lähtee hyvistä ja aidoista motiiveista, tahdosta, se on toimintaa, ja tunnetta. Kristuksen seuraajien tulee välittää Jumalan rakkautta, niin että se tulee näkyviin ihmisten keskuudessa. "Rakkaus kasvaa tuhlatessa" on joku viisas ilmaissut.


On tärkeää tietää, että rakkaudessa ei ole ensisijaisesti kysymys tunteista. Jumalan rakkaus vastaanotetaan uskomalla siihen, vaikka emme tuntisikaan mitään. Kun rakastamme Jumalaa ja välitämme hänen rakkauttaan toisille, on se ennemminkin tahdosta kuin tunteista riippuvaista toimintaa. Rakkaus Jumalaan on siinä, että pidämme hänen käskynsä. Rakastaminen ei maistu aina hyviltä tunteilta, mutta se luo runsaasti hyvää mieltä.

Maailmanhistorian suurin ja ratkaiseva rakkauden teko oli kivullinen. - -

Entä mitä ilmaisevatkaan seuraavat jakeet rakkauden huikeista mittasuhteista:

"Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii. Rakkaus ei koskaan katoa." 1 Kor 13:7-8.

"Rakkaus tekee kaiken täydelliseksi." Kol 3:14