tiistai 7. huhtikuuta 2015

"Se ei riitä meille kaikille"

Matteuksen 25. luvussa Jeesus kertoo vertauksen viisaista ja tyhmistä morsiusneidoista:

"Silloin taivasten valtakunta on oleva tällainen. Oli kymmenen morsiusneitoa, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät sulhasta vastaan. Viisi heistä oli tyhmää ja viisi viisasta. Tyhmät ottivat lamppunsa, mutta eivät varanneet mukaansa öljyä. Viisaat sitä vastoin ottivat lampun lisäksi mukaansa öljyastian. Kun sulhanen viipyi, heitä kaikkia alkoi väsyttää ja he nukahtivat. Mutta keskellä yötä kuului huuto: "Ylkä tulee! Menkää häntä vastaan!" Silloin kaikki morsiusneidot heräsivät ja panivat lamppunsa kuntoon. Tyhmät sanoivat viisaille: "Antakaa meille vähän öljyä, meidän lamppumme sammuvat." Mutta viisaat vastasivat: "Emme me voi, ei se riitä meille kaikille. Menkää ostamaan kauppiailta." Mutta kun he olivat ostamassa öljyä, sulhanen tuli. Ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssaan häätaloon, ja ovi suljettiin. Jonkin ajan kuluttua toisetkin saapuivat sinne ja huusivat: "Herra, Herra, avaa meille!" Mutta hän vastasi: "Totisesti, minä en tunne teitä." Valvokaa siis, sillä te ette tiedä päivää ettekä hetkeä." Matt 25:1-13.

Tove Janssonin vuonna 1953 maalaama Teuvan kirkon alttaritaulu "Kymmenen neitsyttä". Kuva: Foto-Nisula


Viisaat olivat ottaneet huomioon sulhasen tulon mahdollisen viivästymisen ja varanneet enemmän öljyä mukaan. He, viisaat, neuvoivat tyhmiä menemään ostamaan lisää öljyä. He olivat saaneet viisautensa jostakin. He antoivat tyhmille saman kehoituksen kuin viisas kuningas Salomo antaa meille: "Osta totuutta, älä myy, osta viisautta, oppia ja ymmärrystä." Sananlaskut 23:23. Viisaat olivat ostaneet öljynsä, joka oli heidän viisautensa merkki, ja he tiesivät, että he eivät saa antaa sitä pois.

Joku ehkä kysyy: Eikö ole aika itsekästä jättää jakamatta? Eihän se ole rakkautta! - -

Rakkaus on kristillisen elämän keskeisin asia, joten kysymys on aiheellinen. Mutta voimme myös kysyä: Onko kristillisessä elämässä tilanteita, joissa tulee olla itsekeskeinen?

Tuhlaajapojasta kerrotaan, että hän elettyään synnissä  alkoi ajatella kotiaan. "Hän meni itseensä."  Paavali kehoittaa: "Tutkikaa itseänne! .. Pankaa itsenne koetteelle.." 2 Kor 13:5. Timoteus saa kehoituksia: "Valvo itseäsi.." ja "Säilytä itsesi puhtaana!" 1 Tim 4:16 ja 5:22.

Kerrottuaan vertauksen Jeesus kiteyttää sen sanoman: "Valvokaa siis, sillä te ette tiedä päivää ettekä hetkeä." Valvominen oli vertauksen ydinsanoma. Sehän muistuttaa kovasti noita Paavalin kirjoittamia kehoituksia.

Tiedämme erinomaisesti, kuinka toisten tulisi käyttäytyä. On helppoa löytää virheitä toisista. Jeesus kysyy: "Kuinka näet roskan veljesi silmässä, mutta et huomaa, että omassa silmässäsi on hirsi?.. Ota ensin hirsi omasta silmästäsi, vasta sitten näet ottaa roskan veljesi silmästä." Matt 7:3-5. Jeesuksen esimerkki roskasta ja hirrestä osoittaa, kuinka tyhmää on keskittyä toisten pikkuvirheisiin sen yksinkertaisen viisauden sijasta, että keskittyy poistamaan ensin oman "hirtensä". Se on viisasta ja järkevää. Tutkia itseäni. Koetella itseäni. Silloin ostan viisautta. Itsensä tutkiminen ja koetteleminen Jumalan edessä maksaa. Se on nöyryyttävää.

Vertaus kertoo, että viisailla ei ollut tarpeeksi öljyä jakeluun. Meidän tulee valvoa joka päivä, hankkia ja käyttää uutta öljyä päivittäin, niin kuin Sarpatin leski, joka sai kokea: Jauhoruukku ei tyhjentynyt eikä öljypullo ehtynyt, vaikka hänellä oli vain vähän ruokaöljyä pullossa, mutta se edellytti jokapäiväistä kuuliaista luottamusta profeetan välittämää Herran sanaa kohtaan. Päivittäin hän käytti viimeiset öljytippansa, ja sen kautta hänellä oli joka päivä öljyä leipomiseen. 1 Kun 17:16.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti