keskiviikko 19. elokuuta 2020

Jumalan matematiikkaa



(Kuva: Christian Dorn, Pixabay)


Mooseksen kirjoittama psalmi 90 opettaa meille jotakin Jumalan matematiikasta ja elämän budjetin laatimisesta. Elämä on lyhyt, ja siksi on viisasta yhtyä Mooseksen rukoukseen: "Opeta meitä laskemaan päivämme oikein, että me saisimme viisaan sydämen." (12) Hengellisessä todellisuudessa iän pituus lasketaan sydämen viisaudesta ja ymmärtäväisyydestä ja nuhteettomasta elämästä, ei vuosista. Meidän tulee sijoittaa niin, että saamme viisaan sydämen, joka johtaa hyvään vaellukseen.

Herran pelko on viisauden alku. Se on välttämätön alkupääoma. Herran pelko on pahan vihaamista ja hyvän rakastamista. Mooses keskittyy kuvailemaan Jumalan vihaa syntiä kohtaan. 7-11. "Me hukumme Sinun vihasi voimasta, ja Sinun kiivastuksesi voimasta me häviämme pois. Meidän pahat tekomme Sinä asetat eteesi, salaiset syntimme kasvojesi valkeuteen."  Myös meidän tulee vihata sitä mitä Jumala vihaa. Synnin tähden on ihmisen elämää lyhennetty. Synnin tähden me kuolemme. Synnin tähden kaikki tämä mielettömyys ja kirous maailmassamme! Mutta on suuri etuoikeus tulla Jumalan kasvojen valon paljastamaksi, koska silloin meillä on mahdollisuus nähdä ja tunnustaa tilamme, puhdistua ja vapautua.  Siksi Hän lähetti Vapahtajan, Poikansa Jeesuksen Kristuksen luoksemme ostamaan meidät vapaiksi kuolemalla puolestamme ja nousemalla ylös kuolleista. Uskomalla Häneen ja vastaanottamalla Hänet elämäämme saamme iankaikkisen elämän lahjaksi. Jeesus sanoo: "Minä olen ylösnousemus ja elämä; joka uskoo minuun, se elää, vaikka olisi kuollut. Eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole. Uskotko sen?" Joh 11:25-26. 

"Iankaikkisesta iankaikkiseen olet Sinä, Jumala." (2) Tämä kertoo Jumalan elämän pituudesta ja kokemuksesta. Hän on ollut "meidän turvamme polvesta polveen" kertoo Hänen läsnäolostaan ja luomakunnan huolenpidostaan elämän alusta lähtien. "Yksi päivä on Herran edessä niin kuin tuhat vuotta, ja tuhat vuotta niin kuin yksi päivä." (4) ja  2 Piet 3:8.  Yksi päivä antaa Hänelle tuhannen vuoden yksityiskohtaisen kokemuksen, ja Hänellä on hyvä yleiskuva tuhannesta vuodesta. Hän tietää tarkalleen, kuinka elämän koneisto on rakennettu ja kuinka se toimii. Siksi Hän on vihastunut pölyhiukkasiin ja roskiin, jotka haluavat tuhota Hänen työnsä ja luomakuntansa, vihastunut  ihmisiin, jotka halveksivat Hänen ohjaustaan ja neuvojaan. Kuitenkin, "Herran armoa on, että emme ole aivan hävinneet, sillä Hänen laupeutensa ei ole loppunut.." Valit 3:22.

Kun laskemme päiviämme ja ymmärrämme, että niitä ei ole monta, emme tahdo tuhlata niitä. Viisas sydän on oikea vastaus tähän laskutoimitukseen. Jaakobin kirjeessä on ihana kuvaus viisaudesta: "Ylhäältä tuleva viisaus on ensiksikin puhdas, sitten rauhaisa, lempeä, taipuisa, täynnä laupeutta ja hyviä hedelmiä, se ei epäile, ei teeskentele." Jaak 3:17. Tähän pyrkii ihminen, joka opiskelee elämän matematiikkaa. Herran pelko on pahan vihaamista, ja hyvän rakastamista. Jumalan laskutehtäviä harjoitellessa opimme  sijoittamaan toisiin ihmisiin. Rauha leimaa näitä viisauden ominaisuuksia. Myös kärsivällisyys on viisaan sydämen hedelmä. Kärsivällisyys antaa meille ylimääräistä aikaa. Se on kannattava sijoitus lähimmäisiimme. Murehtiminen taas varastaa meiltä ja toisilta, ja lyhentää elämää ja elämänlaatua.

Mooses rukoilee tätä viisautta ylhäältä. "Ravitse aamulla meitä armollasi, suo meille iloa ja riemua kaikkina päivinämme." (14) Jumalan armon ja armahtavaisuuden kokeminen tekee meidätkin armahtaviksi. Tämä manna taivaasta tekee sydämen iloiseksi. Ilo ja voima, jonka yhteys Jumalaan antaa meille, luo tasapainoa surun ja huokausten kohdatessa. (9-10)

Jumalan armo saa aikaan menestyksen ja turvallisuuden. (16-17) "Jos Herra ei huonetta rakenna, niin sen rakentajat turhaan vaivaa näkevät. Jos Herra ei kaupunkia varjele, niin turhaan vartija valvoo. Turhaan te nousette varhain ja myöhään menette levolle ja syötte leipänne murheella: yhtä hyvin hän antaa ystävilleen heidän nukkuessansa." Ps 127:1-2. Kun saamme ravintomme Jumalan armosta ja laupeudesta, tulee niistä elämän voimavara, joka vahvistaa meitä vastustamaan pahaa ja tekemään hyvää. Jumalan hyvyys tekee meistä iloisia ja tyytyväisiä, ja se on osoitus Jumalan siunauksesta elämässä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti