lauantai 14. helmikuuta 2015

Usko ja tunteet

"Jos me tunnustamme syntimme, niin Jumala, joka on uskollinen ja vanhurskas, antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä." 1 Joh 1:9. Näin yksinkertaisesti synti saadaan anteeksi. Jeesus viittasi tähän yksinkertaisuuteen ottamalla esille tapahtuman Israelin kansan erämaavaelluksen ajoilta: Kansan nurinan tähden Jumala lähetti myrkkykäärmeitä israelilaisten keskuuteen. Monet kuolivat käärmeenpuremasta. Rukousvastauksena Mooses sai käskyn valmistaa käärmeen kuvan kuparista ja laittaa sen tangon päähän. Kun käärme puri ihmistä, hänen tuli silloin kiinnittää katseensa kuparikäärmeeseen, ja silloin ei myrkky tehonnut. 4 Moos 21:4-9. Tämä tapahtuma oli esikuvana Jeesuksesta. Jokainen, joka uskoo häneen ja katsoo häneen ristillä, saa iankaikkisen elämän, eikä joudu kadotukseen. Joh 3:14-15.

Käytännössä ei ole aina helppoa uskoa. Vaikka tunnustaakin syntinsä, ei aina tunne oloansa puhtaaksi. Mutta usko ei ole riippuvainen tunteistamme. Meidän tulee kiinnittää uskomme Vapahtajaamme, ei tunteisiimme.

Ap.t 10:9-16 kertoo meille Pietarin näystä: Hän näki taivaasta laskeutuvan alas suuren kankaan, jolla oli monenlaisia epäpuhtaita eläimiä. Ääni sanoi hänelle: "Nouse Pietari! Teurasta ja syö!" Mutta hän vastasi: "Ei, ei Herra. En ole koskaan syönyt mitään epäpuhdasta tai kiellettyä." Mutta hän sai vastaukseksi:"Minkä Jumala on puhdistanut, sitä älä sinä sano epäpuhtaaksi."

Pyhä Henki vakuuttaa synnistä, että emme usko Jeesukseen. Voi olla erilaisia syitä siihen, että on vaikeata uskoa, että on puhdas synnistä. Tietty epävarmuus omassa olemuksessa voi estää uskoa. Ehkä on langennut useasti. Henkivallat voivat olla sekoittamassa mieltä monenlaisilla ajatuksilla, niin että ei pääse eroon epäpuhtauden tunteesta.

"Minkä Jumala on puhdistanut, sitä älä sinä sano epäpuhtaaksi." Jumala ikään kuin sanoo: "Uskallatko kutsua itseäsi epäpuhtaaksi, kun minä olen sinut puhdistanut?" Jumalanpelossa voin nyt riemuita puhtaudestani!

"Autuas se, jonka pahat teot on annettu anteeksi, jonka synnit on pyyhitty pois." Ps 32:1. Tässä uskon varmuudessa uskaltaa, ja voi sitten astella eteen päin uskon tiellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti