keskiviikko 7. kesäkuuta 2023

Ahtaan portin koodi


Joku kysyi Jeesukselta: "Herra, onko niitä vähän, jotka pelastuvat?" Vastaus oli: "Kilvoitelkaa päästäksenne sisälle ahtaasta ovesta, sillä monet, sanon minä teille, koettavat päästä sisälle, mutta eivät voi." Luuk 13:23 - 24 . Lue Raamatustasi myös jakeet 25-30.

Matteus tuo esiin asian hiukan eri näkökulmasta: "Menkää ahtaasta portista sisälle, Sillä se portti on ahdas ja tie kaita, joka vie elämään, ja harvat ovat ne jotka sen löytävät." Matt 7:13. Lue myös 14 -29.

Molemmista otteista käy selville, että useimmat eivät mene ahtaasta portista sisälle. Tosin monet yrittävät, mutta eivät voi. Jeesus jatkaa kertoen, että viimeisenä päivänä ulkopuolelle jääneissä ihmisissä on joukko sellaisia, jotka viittaavat ihmeisiin, joita he olivat tehneet Jeesuksen nimessä. Mutta Jeesus kutsuu heitä vääryyden tekijöiksi. Hän myös kertoo, että tulijoita saapuu kaikilta ilmansuunnilta. Merkittävä on myös Hänen sanansa: "On viimeisiä, jotka tulevat ensimmäiseksi, ja ensimmäisiä jotka tulevat viimeiseksi." Jumalan valtakunnan järjestys, "hierarkia" kääntyykin ylösalaisin verrattaessa inhimilliseen ajatteluun. "Joka itsensä ylentää, se alennetaan. Joka itsensä alentaa, se ylennetään." Tämä Jumalan valtakunnan perustuslaki määrää sisääntulijat. Se on kuin passi. Se myös valaisee, mitä ahdas portti käytännössä on.

Jumalan valtakunnassa ei leveillä. Siellä ei myöskään kilpailla ensimmäisistä sijoista. Paavius ja piispuus eivät ole takeita sisällepääsystä.

                                                       Kuva: Tomislav Jakupec Pixabaysta

Jeesus sanoo: "Lasten kaltaisten on taivasten valtakunta." Pienellä on parhaimmat edellytykset päästä ahtaasta portista sisälle. Maailman halpasukuiset ja halveksitut, heikot, "viimeiset" havaitsevat portin suuremmalla todennäköisyydellä kuin arvostetut, rikkaat ja mahtavat. Nöyrtyminen, syntinsä ja syntisyytensä tunnustaminen on salasana Kaikkivaltiaan Luojan ja Jumalan pelastuksen vastaanottamiselle. Tämän koodin  tuhlaajapoika  löysi vasta kaiken menetettyään: "Isä, minä olen tehnyt syntiä taivasta vastaan ja sinun edessäsi, enkä enää ansaitse, että minua sinun pojaksesi enää kutsutaan." Luuk 15:21. Tätä pelastusta meille kaikille tarjotaan Jeesuksen lunastustyön perustalla. Siihen turvautuminen on "hullutusta", jonka vain pieni ihminen tunnustaa. Rikkaan ja mahtavan täytyy tulla ensin pieneksi voidakseen päästä sisälle. Suurikin voi nöyrtyä ja tulla pieneksi, usein kuitenkin kiertoteiden ja epäonnistumisien kautta, kuten vertaus tuhlaajapojasta  meille kertoo. 

Jeesuksen mainitsema kaita tie on jatkoa ahtaalle portille: Herkkää tuntoa Jumalan sanan edessä, nöyryydessä ja totuudessa vaeltamista. Tämä perusta johtaa oikeudenmukaiseen, Jumalan tahdon mukaiseen elämään. Tämä pienen tie on kuin "aamurusko, joka kirkastuu kirkastumistaan, sydänpäivään saakka." Salomon sananlaskut 4:18

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti